YOGA for all

YOGA for all

YOGA

Μια αρχαία τέχνη σωματικής επαγρύπνησης και εξάσκησης αλλά μια πιο διεισδυτική ματιά θα σε κάνει να καταλάβεις πως οι asanas (πόζες) είναι μόνο το επιδερμικό κομμάτι της Yoga. Το “σώμα” και το “αίμα” της είναι ο έλεγχος της αναπνοής και όλες εκείνες οι πνευματικές λειτουργίες που πρέπει να δαμάσεις. Ο καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να ασχοληθεί με τη Yoga, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους από το να φροντίσει το σώμα του και να εξασφαλίσει μια καλή υγεία για τον εαυτό του έως να ισορροπήσει το νευρικό του σύστημα και να ηρεμήσει το θορυβώδες μυαλό του από άσκοπες σκέψεις.

Η Γιόγκα δεν βοηθάει μόνο να βελτιώσει κάποιος τη σωματική του κατάσταση, αλλά περιέχει και άλλα πλεονεκτήματα και οφέλη που ούτε καν τα φαντάζονται κάποιοι. Μερικά από αυτά είναι η αυξημένη ευλυγισία των μυών και της σπονδυλικής στήλης που εξασφαλίζει τη νεότητα του σώματος και κρατάει μακριά ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, η καλύτερη ισορροπία και στάση του σώματος, η μείωση του άγχους μέσω του διαλογισμού και της αποκέντρωσης, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος που οδηγεί σε υγεία, ευεξία και ενέργεια, καθώς και η μείωση περιττού βάρους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το μεταβολισμό.

Γίνεται έτσι αντιληπτό, ότι η Γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης που δεν εστιάζει μόνο στην φυσική κατάσταση, αλλά και στο πνεύμα. Η αίσθηση που αποκτά ο ασκούμενος σωματικά και ψυχικά ύστερα από ένα μάθημα Γιόγκα είναι ξεχωριστή. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και τον βοηθούν να απολαύσει μία ποιοτικότερη ζωή στην καθημερινότητα του, αποβάλλοντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τον ταλαιπωρούν.

Κάποιος ο οποίος μόλις έχει ξεκινήσει την άσκηση της Γιόγκα, δεν μπορεί να δει αισθητά αποτελέσματα από το πρώτο κιόλας μάθημα. Όπως και τα περισσότερα πράγματα που κάνουν κάποιους καλύτερους, έτσι και η Γιόγκα απαιτεί αρκετή αφιέρωση χρόνου και προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει κάποιος σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ο βαθμός άσκησης της πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βρει ο ασκούμενος έναν δάσκαλο που να τον εμπνέει, έτσι ώστε να δημιουργείται χημεία μεταξύ μαθητή και δασκάλου και να μπορεί να βγαίνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Τέλος, αν αναρωτιούνται κάποιοι σε ποια κατηγορία ή ηλικία ανθρώπων αναφέρεται κυρίως η Γιόγκα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, μπορούν να την εξασκήσουν. Αποτελεί αντίδοτο για πολλά προβλήματα και όσοι την ξεκινάνε, μετά γίνεται για αυτούς τρόπος ζωής.

Κυριακή
Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο

 

Το κόστος συμμετοχής είναι:

 

Τι είναι η Γιόγκα?

 

Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική με ρίζες στην Ινδία που έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής παγκοσμίως, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν πλέον ενεργά σε αυτή τη μορφή άσκησης και διαλογισμού. Περιλαμβάνει διάφορες σωματικές στάσεις, τεχνικές αναπνοής, ασκήσεις χαλάρωσης και πνευματική συγκέντρωση για την προώθηση της σωματικής υγείας και της συναισθηματικής ευεξίας.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική υγεία, όπως στη βελτίωση της ισορροπίας, της δύναμης, της ευελιξίας, της στάσης του σώματος και της καρδιαγγειακής αντοχής. Βοηθά επίσης στη μείωση των επιπέδων του στρες, στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και στην αύξηση της συνολικής ευεξίας. Η γιόγκα δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μεγαλύτερη αυτογνωσία, ώστε να μπορείτε να πάρετε πιο προσεκτικές αποφάσεις για τη ζωή σας. Η ιστορία της γιόγκα πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο.

 

Η Ιστορία της Γιόγκα

 

Η γιόγκα χρονολογείται τουλάχιστον από τον έκτο αιώνα π.Χ., καθιστώντας την έναν από τους παλαιότερους φυσικούς κλάδους στην ανθρώπινη ιστορία. Τα πρώτα γραπτά αρχεία της γιόγκα προέρχονται από αρχαία κείμενα γνωστά ως Βέδες, τα οποία συντάχθηκαν από ασκούμενους που ζούσαν στη βόρεια Ινδία πριν από χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα πρώιμα γραπτά περιγράφουν ένα σύστημα για την ανάπτυξη δύναμης, ευλυγισίας και ισορροπίας μέσα από διάφορες στάσεις και ασκήσεις αναπνοής. Η γιογκική φιλοσοφία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, με έννοιες όπως το ahimsa (μη βλαβερό), το κάρμα (δράση) και το moksha (απελευθέρωση) να παίζουν σημαντικό ρόλο στην πράξη. Σήμερα, η γιόγκα ασκείται σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Η δημοτικότητά του έχει οδηγήσει σε σύγχρονες προσαρμογές που ενσωματώνουν στοιχεία γυμναστικής και τεχνικές χαλάρωσης στις παραδοσιακές πρακτικές. Με τη μακρά ιστορία της και το ποικίλο φάσμα μορφών της, η γιόγκα παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε τόσο τις σωματικές όσο και τις πνευματικές πτυχές της ζωής.

 

Φιλοσοφία και Αρχές της Γιόγκα

 

Η γιόγκα είναι μια αρχαία πρακτική που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Προέρχεται από την Ινδία, αλλά οι ρίζες του μπορούν να εντοπιστούν ακόμη πιο πίσω. Η φιλοσοφία της γιόγκα περιλαμβάνει μια ποικιλία πεποιθήσεων και πρακτικών που τονίζουν την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος. Εδώ είναι τρεις βασικές αρχές που διέπουν αυτή τη φιλοσοφία:

* Καθαρότητα – διατήρηση της καθαρότητας της σκέψης και της δράσης

* Απλότητα – ζωή με απλότητα καθώς και απόσπαση από τα υλικά αγαθά

* Αυτοπειθαρχία – εξάσκηση στον αυτοέλεγχο μέσω του διαλογισμού και άλλων πρακτικών γιόγκα.

 

Ο στόχος αυτών των αρχών δεν είναι απλώς να βελτιώσει τη σωματική του υγεία αλλά και να δημιουργήσει αρμονία μέσα στον εαυτό του και μεταξύ άλλων. Η γιόγκα ενθαρρύνει τους ασκούμενους να ζήσουν τη ζωή τους σύμφωνα με αυτά τα ιδανικά, ώστε να μπορούν να βιώσουν μεγαλύτερη γαλήνη και ευημερία. Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι, τα άτομα έχουν την ευκαιρία να μεταμορφωθούν σε πιο υγιείς εκδοχές του εαυτού τους τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Έτσι, υιοθετώντας τη φιλοσοφία και τις αρχές πίσω από τη γιόγκα, τα άτομα μπορούν να κάνουν βήματα προς την προσωπική ανάπτυξη και μεταμόρφωση.

 

Οφέλη

 

Η γιόγκα ασκείται εδώ και αιώνες και θεωρείται ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2020 αποκάλυψε ότι η γιόγκα είναι η πιο δημοφιλής μορφή άσκησης μεταξύ των Αμερικανών, με πάνω από 33 εκατομμύρια ανθρώπους να την ασκούν τακτικά. Αυτός ο πίνακας δείχνει τη σημασία της γιόγκα σε διάφορους τομείς:

 

Παράδειγμα

 

| Φυσική | Βελτιώνει την ισορροπία, τη στάση και την ευλυγισία | Πόζα σκύλου με στραμμένο προς τα κάτω |

| Ψυχική | Ενισχύει τη συγκέντρωση και μειώνει το στρες | Διαλογισμός |

| Πνευματικός| Βαθαίνει τη σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος | Αναπνοή |

 

Είναι σαφές από αυτά τα δεδομένα ότι η πρακτική της γιόγκα αποφέρει πολυάριθμα οφέλη σε όσους ασχολούνται με αυτήν σε τακτική βάση. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση της δύναμης, στη βελτίωση των αναπνευστικών προτύπων, στη ρύθμιση των ορμονών και στη μείωση του πόνου. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η συνεπής πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ύπνου και βελτιωμένη γενική ευεξία. Εκτός από αυτά τα απτά αποτελέσματα, η γιόγκα βοηθά τους ασκούμενους να καλλιεργήσουν ενσυνειδητότητα που οδηγεί σε μεγαλύτερη αυτογνωσία, συναισθηματική σταθερότητα και καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, δεν είναι περίεργο γιατί τόσα πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο στρέφονται σε αυτήν την αρχαία πρακτική ως μέσο για την επίτευξη προσωπικής ανάπτυξης. Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα σε συνδυασμό, θα ήταν συνετό για όλους όσους φροντίζουν την υγεία τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν τη γιόγκα στην καθημερινή τους ζωή. Εξερευνώντας διάφορους τύπους πρακτικών γιόγκα που είναι διαθέσιμες σήμερα, μπορεί κανείς να βρει αυτό που λειτουργεί καλύτερα για αυτούς προσωπικά.

 

 Τι να φορέσετε και να έρθετε στο γυμναστήριο

 

Όταν παρακολουθείτε ένα μάθημα γιόγκα, είναι σημαντικό να έρθετε προετοιμασμένοι με την κατάλληλη ενδυμασία και προμήθειες. Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τα προτεινόμενα είδη για κάθε κατηγορία:

 

| Ρούχα | Άνετα ρούχα που σας επιτρέπουν να κινείστε ελεύθερα. κολάν ή σορτς και φανελάκι ή μπλουζάκι. ένα επιπλέον στρώμα όπως ένα ελαφρύ πουλόβερ αν χρειάζεται. |

| Αξεσουάρ | Χαλάκι γιόγκα; πετσέτα (για ζεστά μαθήματα)? μπουκαλι ΝΕΡΟΥ; προαιρετικά στηρίγματα όπως μπλοκ, ιμάντες, κουβέρτες ή στηρίγματα. |

| Υποδήματα | Ξυπόλητοι για τις περισσότερες πρακτικές, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά από τον εκπαιδευτή. Ορισμένα στούντιο μπορεί να απαιτούν παπούτσια χωρίς σήμανση.|

 

Είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τα ρούχα σας, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στην πρακτική σας χωρίς περισπασμούς. Έχετε υπόψη σας ποια αξεσουάρ είναι απαραίτητα και χρήσιμα για την πρακτική σας, όπως μπλοκ ή ιμάντες που μπορεί να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων στάσεων. Τέλος, φροντίστε πάντα να έχετε επαρκή ενυδάτωση και να χρησιμοποιείτε κατάλληλα υποδήματα όταν σας υποδεικνύεται. Έχοντας αυτά τα αντικείμενα έτοιμα εκ των προτέρων, θα γίνει απρόσκοπτη η μετάβαση στην τάξη. Έχοντας φροντίσει όλες τις προετοιμασίες, μπορεί κανείς να μεταβεί εύκολα στην εύρεση του καλύτερου μέρους για να παρακολουθήσει μαθήματα.

 

Προσαρμογή της Γιόγκα σε συνθήκες υγείας

 

Η γιόγκα μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες οποιουδήποτε ατόμου, ανεξάρτητα από τις συνθήκες υγείας. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να κάνει την πρακτική του πιο περιεκτική:

– Φυσικές τροποποιήσεις:

– Για άτομα με σωματικές αναπηρίες ή περιορισμένη κινητικότητα, οι τροποποιήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση στηρίξεων όπως μπλοκ, ιμάντες ή καρέκλες για στήριξη και σταθερότητα. μείωση της ταχύτητας των κινήσεων? Αποφυγή ορισμένων στάσεων εντελώς. και αύξηση του χρόνου ανάπαυσης εάν χρειάζεται.

– Ψυχικές Τροποποιήσεις:

– Όσοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες μπορεί να βρουν χρήσιμο να επικεντρωθούν στην εργασία με την αναπνοή, στον διαλογισμό επίγνωσης, στις τεχνικές οπτικοποίησης και στις ασκήσεις χαλάρωσης κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα. Επιπλέον, η εξάσκηση στο σπίτι και όχι η παρακολούθηση ομαδικών μαθημάτων θα μπορούσε να προσφέρει ένα ήρεμο περιβάλλον για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν τη συναισθηματική ισορροπία.

 

Η τροποποίηση μιας τακτικής ρουτίνας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται περιορισμούς υγείας. Κάνοντας μικρές αλλαγές εδώ και εκεί ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα σε κάθε άτομο, η γιόγκα μπορεί να γίνει μια προσιτή μορφή άσκησης κατάλληλη για όλους. Έχοντας αυτό κατά νου, τώρα ας δούμε συγκεκριμένες τροποποιήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αρχάριους.

 

 Πόσο συχνά πρέπει να κάνω γιόγκα;

 

Η πρακτική της γιόγκα μπορεί να είναι ευεργετική τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό. Ωστόσο, ο καθορισμός του πόσο συχνά πρέπει να το εξασκεί κανείς είναι σημαντικός παράγοντας. Όπως λέει το ρητό, «η πρακτική κάνει τέλεια», επομένως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν λαμβάνεται αυτός ο προσδιορισμός.

 

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη το επίπεδο εμπειρίας ενός ατόμου με τη γιόγκα. Εάν κάποιος έχει μόλις αρχίσει να ασκεί τη γιόγκα, τότε δεν θα χρειάζεται να ασκείται τόσο πολύ ή τόσο συχνά όσο κάποιος που το κάνει εδώ και χρόνια. Για αρχάριους, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν για να δουν κάποιες βελτιώσεις, ενώ παράλληλα δίνεται χρόνος ανάπαυσης μεταξύ των συνεδριών. Από την άλλη πλευρά, όσοι είναι πιο έμπειροι μπορεί να θέλουν να διπλασιάσουν το πρόγραμμα πρακτικής τους για να προχωρήσουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους.

 

Ο τύπος της γιόγκα που ασκείται θα επηρεάσει επίσης τη συχνότητα που πρέπει να γίνεται προκειμένου ο ασκούμενος να αποκομίσει τα οφέλη της. Ορισμένες μορφές όπως η Hatha Yoga απαιτούν μεγαλύτερες πρακτικές από άλλες, όπως το Vinyasa Flow, το οποίο περιλαμβάνει πιο σύντομες αλλά πιο έντονες κινήσεις που μπορεί να αφήσουν ένα άτομο να αισθάνεται εξουθενωμένο γρήγορα εάν γίνεται πολύ συχνά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα με βάση τους ατομικούς στόχους και τις φυσικές δυνατότητες πριν αποφασίσετε για μια τακτική ρουτίνα.

 

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ενιαία απάντηση ως προς το πόσο συχνά πρέπει να ασκεί κανείς τη γιόγκα. Αντίθετα, κάθε άτομο θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό του σχέδιο προσαρμοσμένο ειδικά για αυτόν, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο δεξιοτήτων του και τα επιθυμητά αποτελέσματα από την πρακτική. Με προσεκτική σκέψη και οδηγίες που δίνονται εδώ σχετικά με τη συχνότητα, κάθε άτομο μπορεί να βεβαιωθεί ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο την πρακτική του με την πάροδο του χρόνου.

 

Είναι η γιόγκα κατάλληλη για όλες τις ηλικίες;

 

Η καταλληλότητα της γιόγκα για όλες τις ηλικίες είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει συζητήσεις τα τελευταία χρόνια. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, αλλά υπάρχουν ορισμένες βασικές εκτιμήσεις κατά τον καθορισμό του αν θα πρέπει να ασκείται από άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν την άσκηση της γιόγκα και θα εξετάσει πώς η ηλικία επηρεάζει την καταλληλότητά της.

 

Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε μορφή άσκησης εγκυμονεί κινδύνους εάν δεν εκτελεστεί σωστά. Οι στάσεις της γιόγκα απαιτούν δύναμη, σταθερότητα και ευελιξία που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία ή τις σωματικές ικανότητες ενός ατόμου. Για παράδειγμα, τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται επιπλέον καθοδήγηση με την τεχνική τους καθώς μπορεί να μην έχουν ισορροπία ή συγκέντρωση λόγω του αναπτυσσόμενου σώματός τους. Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν δυσκολίες με ορισμένες στάσεις λόγω μειωμένης κινητικότητας ή δυσκαμψίας στις αρθρώσεις. Επομένως, συνιστάται σε όλους να ασκούνται υπό την επίβλεψη ειδικευμένων εκπαιδευτών που μπορούν να προσφέρουν τροποποιήσεις προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες:

 

  • Εξασφαλίστε τη σωστή στάση και ευθυγράμμιση
  • Κατανοήστε τους περιορισμούς με βάση το επίπεδο ικανότητας
  • Επιλέξτε κατάλληλες ασκήσεις για κάθε στάδιο ανάπτυξης
  • Τονίστε τις ανησυχίες για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πρακτικής
  • Παρακολουθήστε την πρόοδο με την πάροδο του χρόνου

 

Επιπλέον, πολλές μορφές γιόγκα περιλαμβάνουν επίσης διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδος μαθήματος γιόγκα θα ήταν κατάλληλο για όλους – πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις ανάλογα με τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και τις υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις. Τελικά, εναπόκειται στα άτομα (και στους επαγγελματίες υγείας τους) να καθορίσουν εάν η συμμετοχή σε μαθήματα γιόγκα θα τους ωφελούσε προσωπικά, ενώ θα έχουν υπόψη τις πιθανές αντενδείξεις που σχετίζονται με τις δικές τους μοναδικές περιστάσεις.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

18 Μάι 2024

ΩΡΑ

11:00 - 12:00

ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΗ ΜΕΛΗ

€5.00
Collective Gym

Location

Collective Gym
Kalamata
Website
https://collectivegym.com
QR Code
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Sign in

No account yet?